Niklaus Wirth Kimdir?

Niklaus Wirth, Pascal, Euler, ALGOL W, Oberon, Oberon-2, Oberon-07, Modula ve Modula-2 programlama dillerini geliştirmiş İsviçreli bilgisayar bilimcisidir. Yazılım mühendisliği alanında adını duyurmuş olan Niklaus Wirth kimdir?

15 Şubat 1934 yılında İsviçre’de dünyaya gelen Nikalus Wirth, 1959 yılında ETH Zürich’ de (Swiss Federal Institute of Technology Zürich ) elektrik elektronik alanında lisansını tamamladı. 1960 yılında ise Kanada’da bulunan Laval Üniversitesi’nde master, daha sonra ise Berkeley’de bulunan Kaliforniya Üniversitesi’nde doktora yapmıştır.

İş Hayatı

1963 ile 1967 yılları arasında Standford Üniversitesi’nde sonrasında da 1999 yılında emekli olana kadar Zürih Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri bölümünde profesör olarak görev yaptı.

Bu yıllar arasında programlama dilleri yazmış, aynı zamanda Lilith ve Oberon Systems adlı işletim sistemlerini geliştirdi. Lola dijital donanım tasarımı ve simülasyon sistemi ekibinin içerisinde bulundu.

Euler

Euler programlama dili Wirth tarafından geliştirilmiştir.

Bazı kaynaklara göre çalışmalarına 1965 yılında başlanmış olan Euler programlama dili Niklaus Wirth ve Helmut Weber tarafından geliştirilmiştir. Amaç ALGOL 60’dan daha basit bir programlama dili yaratmaktı.

ALGOL W

1966 yılında Niklaus Wirth ve Tony Hoare tarafından geliştirilmiş bir programlama dilidir. ALGOL 60’ın ardılı olmuştur. İlk olarak Standford Üniversitesi’nde bulunan IBM 360 üzerinde uygulanmıştır.

Pascal

Pascal programlama dili Wirth tarafından geliştirilmiştir.

Niklaus Wirth tarafından 1970 yılında geliştirilen, çeşitli versiyonları bugün bile kullanılan bir programlama dilidir. Adını ünlü matematikçi Blaise Pascal’dan alan Pascal dili, derleyicilerin yapısal programlamayı daha kolay derleyebilmesi için geliştirilmiştir.

ALGOL dilinden etkilenmiş; Java, Modula, Ada gibi bazı programlama dillerini etkilemiştir.

C dilinin geliştiricilerinden Brian Kernighan, Pascal dili üzerine 1981 yılında “Why Pascal Is Not My Favorite Programming Language (Pascal Niçin Benim En Sevdiğim Programlama Dili Değildir” adlı makalesini yazmıştır.

Modula

Pascal’ın ardılı olan Modula programlama dili, 1975 yılında Niklaus Wirth tarafından geliştirilmiştir. Kısa ömürlü olan Modula’nın ismini modüler programlama özelliğinden gelmektedir.

Modula-2

1978’de Niklaus Wirth tarafından geliştirilen Modula-2, Pascal’ı gelişen teknolojiye yetiştirebilmek amacıyla geliştirilmiştir. Modula programlama dili gelişimini Modula-2 adı altında devam ettirmiştir.

Ada, Fortan, Oberon gibi bazı programlama dillerini etkilemiş; Pascal, Algol-W, Mesa gibi bazı programlama dillerinden etkilenmiştir.

Oberon

Oberon programlama dili Wirth tarafından geliştirilmiştir.

1986 yılında Niklaus Wirth ve Martin Gutknecht tarafından geliştirilmiş bir programlama dilidir. Bu nesne yönelimli dil Zürih ETH’ de geliştirilmiştir.

Pascal diline benzese de Pascal dilinden daha zengin bir dildir. Modula-2 dilinden etkilenmiş, kendisinden sonra gelecek olan Oberon-2 ve Oberon-07’yi etkilemiştir.

Oberon-2

1991 yılında Niklaus Wirth ve Hanspeter Mössenböck tarafından geliştirilmiş nesne yönelimli bir programlama dilidir. Oberon-2, Oberon’un bir üst sürümüdür. Oberon ile tamamen uyumludur.

Oberon-07

Oberon-07, kendisinden bir önce olan Oberon-2 ‘ye değil de orijinal versiyon Oberon’a dayanmaktadır. Niklaus Wirth tarafından 2006 yılında geliştirilmiş, ilerleyen yıllarda da revize edilmiştir.

Niklaus Wirth’in Aldığı Ödüller

Niklaus Wirth birçok ödül almıştır.
Niklaus Wirth birçok ödül almıştır.

Niklaus Wirth kimdir sorusu ardında birçok cevap bırakan bir sorudur. Birçok programlama dili yazmış aynı zamanda işletim sistemleri alanında da çalışmıştır. Bu çalışmalarından ve yazılım dünyasına katkılarından dolayı bazı ödüllere layık görülmüştür.

  • 1983 yılında Niklaus Wirth, IEEE Emanuel R. Piore Ödülü’nü aldı.
  • 1984 yılında Niklaus Wirth, Turing Ödülü’ne layık görülmüştür.
  • 1987 yılında Niklaus Wirth, IEEE Computer Pioneer Ödülü’nü almıştır.
  • 1988 yılında Niklaus Wirth, IBM Europe Science and Technology Ödülü’nü almıştır.
  • 1989 yılında Niklaus Wirth, Marcel Benoist Ödülü’nü almıştır.
  • 2007 yılında Niklaus Wirth, SIGPLAN Programlama Dilleri Başarı Ödülü’nü almıştır.

Niklaus Wirth’in Eserleri

Niklaus Wirth’in Eserleri
Niklaus Wirth’in Eserleri
  • Systematic Programming: An Introduction – 1972
  • The Pascal User Manuel and Report – 1974, Niklaus Wirth ve Kathleen Jensen
  • Algorithms + Data Structures = Programs- 1975
  • Programming In Modula-2 – 1982
  • Algorithms & Data Structures – 1986
  • Digital Circuit Design – 1995
  • Compiler Construction – 1996
  • Program Development by Stepwise Refinement – Yazılım mühendisliği alanında klasik bir metin olarak kabul ediliyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Bilgisayar mühendisliği öğrencisi ve teknoloji takipçisi.