İnsan vs. Robot Yarışında Kim Daha İyi?

İnsan vs. robot yarışında kim daha iyi? Teknoloji, insanları güçlendirmek ve geleceğe taşımak için birçok yenilikçi yol sağlıyor. Teknolojinin getirisi olan makine sınıfı yani robotlar ise bugün yaptığımız hemen hemen her şeyde bize yardımcı oluyor. Dünyada artan sosyal maliyetlere karşı topluluk ve bireyler daha sağlıklı ve mutlu bir yaşamın arayışında. Bu arayış ise araştırmacılar ve bilim insanlarını, teknolojinin sınırlarını zorlayarak daha akıllı makineler geliştirmeye itiyor. Çünkü bu akıllı makineler, yeteneklerimizi artırmanın en pratik yolunu temsil ediyor. 

Bugün makinelerde geldiğimiz bu nokta, insanlığın başlangıcından beri hayatı kolaylaştırma arzumuzun ivmelenmiş halidir. Şu anda insanları gözlemleyerek ve izleyerek bundan anlam çıkaran ve buna göre davranan, kendi kendine öğrenebilen, yapay zekaya sahip birçok robot/makine bulunuyor. 

Yapay zekanın iletişim, sensörler, depolama ve işleme gücü yetenekleri birçok sektörde insanı geride bırakıyor diyebiliriz. Veri alanı inanılmaz büyük olan yapay zeka makineler, insan kavrayışının ötesinde ve sürekli öğrenmeyi besleyen bir zekaya sahip. Bu da verilerin kullanılabilirliğinde bir dönüm noktası yaratıyor. 

Şimdiye kadar her zaman makinelerden faydalandık ve onları kapatma gücüne sahip olduk. Fakat günümüzde gelinen noktayı düşünelim. Birçok zor cerrahi operasyon artık robotik bir şekilde yapılıyor, fabrikalarda ve üretim tesislerinde akıllı makineler çalışıyor, tıbbi teşhisler bile makineler ile koyuluyor. Ayrıca otomatik makineler ilaç üretiminde büyük rol oynuyor. Bu makinelerin fişini çekmek dünya çapında milyonlarca insan için sorun teşkil edecektir.  Şu anda öyle bir haldeyiz ki onları kapatmak artık bir seçenek olmaktan çıkmış durumda. 

Makineler ile Etkileşim

İnsan-Makine Etkileşimi
İnsan-Makine Etkileşimi

Akıllı telefonumuzu düşünelim. Bir yere gideceğimiz zaman hemen telefonumuzdan açtığımız harita bize yol gösteriyor. İnsanlara ulaşmak, işlerimizi yapmak veya bir şey araştırmak için neredeyse her zaman telefonumuzu kullanıyoruz. Nabız ölçülerimiz, uyku bozukluğumuz gibi sağlık ile alakalı durumlarda bile telefonumuz bize yardımcı oluyor. Bunlar, makineler ile nasıl etkileşim kurduğumuzun birer örneği olarak düşünülebilir. Önümüzdeki yıllarda akıllı telefonların şu anda yapmakta olduğu şeylerden çok daha fazlasını yapacağı ise muhtemeldir. 

Akıllı telefon gibi makineleri, bilgi alanımızı genişletmek ve kendimize yardımcı olmak için kullanmak harika bir fikir. Tabi biz kazanan tarafta olduğumuz sürece. Şu an her ne kadar makinelere karşı tamamen kaybettiğimiz bir noktaya gelmiş olmasak da öngöremediğimiz gelişmeler bunu değiştirebilir. Aslında yukarıda da söylediğimiz gibi birçok sektörde insanların işlerini makineler devraldı bile. Örneğin, teknolojinin gelişmesiyle meydana gelen tarım makineleri verimi arttırarak, topraktan sağlıklı bir şekilde beslenebilen insan sayısını birkaç kat üste çıkarmayı başardı. Bu perspektiften baktığımızda makinelerin bizden çok daha iyi performans gösterdiğini görebiliriz.  

Kendi kendine giden otonom araçları düşünelim. Henüz gelişiminin başında olan otonom araçlar yaygınlaştığı takdirde sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 milyon sürücü, kendini işsiz kaldığı bir konumda bulacak.

İnsan ve Robot Maliyetleri

İnsan ve Robot
İnsan ve Robot

Bir iş için insan ve robot çalıştırmanın maliyetlerini karşılaştırabilmek adına örnek olarak uzay görevlerine bakabiliriz. Göreve gidecek bir uzay aracının kütlesinin artması gidiş maliyetini de artırmakta. İnsanların uzaya fırlatıldığı görevlerde; yüksek ağırlıklarda yiyecek, su, ısı yakıtı, giyecek ve her türlü yaşam destek elemanı araca yerleştirilmekte. Bu da insanlı uzay görevlerinin fazla maliyetli olduğu sonucunu çıkarıyor. Ayrıca makinelerin aksine insanlar tüketilebilir malzeme kullanımını azaltmak için haftalarca veya aylarca uyku durumuna alınamıyor. İnsan ekipler için uygulanan güvenlik standartları da robotik cihazlardan daha yüksek olduğu için bunların maliyeti de düşünülmelidir.

Çoğu görev için insanlar robotlara tercih edilse de insanları uzaya yollamak çok daha pahalıdır. Uzayda gerçekleştirilecek bir görevi gerektiği gibi yerine getirecek bir robot üretildiği zaman ise büyük ihtimalle tercih robottan yana olacaktır.

Şu anda dünya genelinde yaklaşık 1.2 milyondan fazla endüstriyel robot ve makine çalıştırılıyor. Kendimizin bir uzantısı olarak var ettiğimiz, daha güçlü ve daha hızlı eller olarak kullandığımız makineler şimdilik insanlara karşı kesin bir zafer kazanmamış olsa da muhtemelen yakın gelecekte daha birçok sektörde insan vs. robot yarışının galibi olacaklar.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.