İngiltere OneWeb Uydu Şirketinden Hisse Satın Alıyor

İngiltere, OneWeb uzay araştırma ve uydu şirketinden 400 milyon sterlinlik hisse satın alıyor.

Avrupa Birliği’nden yeni ayrılmış olan Birleşik Krallık, Avrupa Birliği ile ortak şekilde kullanılan bazı uygulama ve sistemlerden de yavaş yavaş ayrılıyor. Avrupa Birliği’nin kullandığı Galileo Uydu Navigasyon Sistemi de bunlardan birisi. Bu nedenle İngiltere OneWeb uydu şirketinden oldukça büyük bir hisse aldı.

OneWeb şirketi büyük hedeflere sahip olmasına rağmen çok da başarılı bir şirket olduğu söylenemez. Geniş bant sağlamak için uzay aracı ağı kurmaya çalışırken Mart ayında iflas etti ve OneWeb, finansmanı sağlayamadıktan sonra iflas koruması için Amerika Birleşik Devletleri’ne başvurdu. 

OneWeb Logosu
OneWeb logo

Birleşik Krallık Hükümeti, Hindistan Telekom şirketi Bharti Global’i de içeren konsorsiyumun (şirketler birliği) bir parçası olan OneWeb’e hem destek olmak için hem de başarılı işlere imza atmak için 400 milyon sterlinlik yatırım yapıp önemli bir hisse payı alacak. OneWeb, dünya yüzeyindeki terminallerine internet bağlantısı sağlamak için düşük irtifa uydularından oluşan bir filo kullanarak, kaynağı uzaydan gelen, geniş bant aralığına sahip internet projesinde çalışan birkaç şirketten biridir. Bu projesi OneWeb Uydu Takımyıldızı (OneWeb Satellite Constellation) olarak isimlendirilmektedir. Şimdiye kadar projeler için 74 uyduya sahip olsa da 650 uzay aracına (uydu) ulaşmayı planlayan şirket, Kuzey Kutbu için bile internet kapsama alanı sağlamayı planlıyor. 

İngiltere OneWeb Uydu Takımyıldızı İnşasına İzin Verecek

Birleşik Krallık şirketin yüzde 20 hissesini aldı ve OneWeb’in uydu takımyıldızının inşasını tamamlamasına izin vereceğini söyledi. İngiliz hükümeti şirketin hisse alımı ile ilgili yaptığı açıklamada “İngiltere’yi bilim, araştırma ve geliştirmede dünya lideri yapıyor.” dedi. İşletme, Enerji Ve Sanayi Stratejisi Bakanı Alok Sharma “Anlaşma, Birleşik Krallık’ta gelişmiş üretim tabanımızı daha da geliştirme fırsatı sunuyor.” dedi.

İngiltere İşletme Bakanı Alok Sharma
Britain’s Business Secretary Alok Sharma arrives in Downing Street in London on June 2, 2020. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)

Birleşik Krallık, Avrupa Birliği’nden ayrıldıktan sonra Galileo uydu navigasyon sistemine erişimini kaybetti. Ayrıca, kendi küresel uydu sistemi kurma planları da maliyet endişeleri yüzünden askıya alınmıştı. 31 Ocak tarihinden bu yana sürekli ertelendi ve sonunda anlaşma sağlanarak bu yolda önemli adımlar atılmış oldu. OneWeb yaptığı açıklamada, şirketin en kısa zamanda faaliyetlerine en hızlı şekilde devam etmek istediğini söyledi.

Bu haber ile birlikte OneWeb bazı uzay uzmanları tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Leicester Üniversitesi’nde bir uzay politikası uzmanı olan Dr. Bleddyn Bowen The Guardian, kanıtlanmamış bir teknolojiden başka bir şey olmadığını söyledi ve Uydu Takımyıldızı projesinin uzay filosunun düşük Dünya yörüngesinde olduğunu, ancak diğer ülkelerin navigasyon sistemlerinin orta Dünya yörüngesinde olduğunu belirtti. Ayrıca diğer köklü şirketler de bu yolda emin adımlarla ilerlemekte. SpaceX daha da büyük bir ağ kuruyor ve Amazon uzun zamandır kendi uzay ağını kuracağından bahsetti.

650 uzay aracına ulaşmayı planlayan şirket sadece 74 uzay aracına sahip. Zahmetli ve teknik olarak zor olan bu iş çoğu insan için büyük bir soru işareti olmaya devam ediyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Nev'i şahsına münhasır bir kalite kontrol elemanı