Huawei 5G Anten Teknolojisi CableFree’yi Piyasaya Sundu

Çin’in telekom devi Huawei, geçtiğimiz günlerde 5G anten teknolojisi CableFree’yi duyurdu. Bu yeni teknoloji, baz istasyon antenlerinin entegrasyonu, güç verimliliği ve radyasyon verimliliği gibi alanlarda çığır açan yeniliklerle geliyor. CableFree, 5G çağına geçmeye başladığımız bu günlerde antenlerin geliştirilmesi anlamında adeta yeni bir evre başlatıyor. Bu yeni teknolojinin aynı zamanda mevcut anten tasarımında oluşmuş olan dar boğazın önüne geçeceği tahmin ediliyor.

Huawei’nin yeni CableFree anteni, adından anlaşılacağı üzere kablosuz bir tasarıma sahip. Ayrıca, 5G destekli bu teknoloji, anten entegrasyonunu ve performansını arttıran faz kayırma sistemi gibi birçok yenilikçi tekniklerle karşımıza çıkıyor. CableFree teknolojisi, Huawei’nin birkaç cihazında çoktan kullanılmaya başlandı bile. Bu cihazlar arasında Huawei’nin Munich Pro,Golden mini ve London Pro serisi antenleri bulunuyor.

Huawei 5G Anten Teknolojisi CableFree'yi Piyasaya Sundu.
Huawei 5G Anten Teknolojisi CableFree’yi Piyasaya Sundu

Huawei 5G Anten Teknolojisi CableFree’nin Teknolojik Özellikleri Neler?

1. Yüksek bant genişliği

5G teknolojisinde yüksek frekanslı bantların kullanımı, antenlerin daha iyi bir kapsama alanı yaratması için çok daha uzun olmalarını gerektirir. Buna ek olarak, 5G ağ kapsamının bu geniş alanı tamamlaması için çeşitli frekans bantlarıyla birlikte çalışması gereklidir. 5G bağlantı alanı oluşturmak için 1.8GHz/ 2.1GHz frekans bantlarını kullanmak buna bir örnek olabilir.

5G deneyiminin sürekliliğini sağlamak için yüksek bant genişliği çok önemlidir. CableFree, anten radyasyon verimliliğini yaklaşık %20 oranında arttırır ve yüksek kaliteli bir 5G kapsamı oluşturur.

2. Daha yüksek çıkış gücü

5G teknolojisi yüksek kapasiteli ve yüksek hızlı gereksinimleri karşılamak için tasarlandı. Bundan dolayı, çok daha fazla spektrum ve üst düzey MIMO teknolojisinin kullanılması gereklidir. Antenin yük gücü, 500-600 Watt’tan 1 Kilowatt’a kadar yükselir. CableFree, antenin güç kapasitesini %80’den fazla bir oranda arttırıyor ve böylece 5G için çok daha yüksek çıkış gücü gereksinimini karşılıyor.

3. Düşük anten ağırlığı

Anten bileşenlerinin yüksek seviyedeki entegrasyonu, anten ağırlığının düşmesine olanak sağlar. CableFree sayesinde 6 bantlı bir anten 10 kilo daha az ağırlığa sahip olabiliyor. Çok bantlı antenlerin ağırlıkları bu sayede 50 kilonun altına çekiliyor. Ağırlığının azaltılması, bu antenin daha kolay kurulum yapılabilmesine olanak sağlıyor. Bu sayede, insan gücü dışında herhangi bir güce ihtiyaç duyulmuyor ve maliyet de azaltılmış oluyor.

4. Daha iyi PIM performansı

Pasif İntermodülasyon (PIM), anten gibi pasif bileşenlerde oluşan bir intermodülasyon bozukluğudur. CableFree, antenlerdeki vida ve kaynak bağlantıları kullanımını %80 oranında azaltır. Bu sayede, hem PIM risklerini azaltmış hem de uzun süreli PIM stabilitesini sağlamış oluyor. Bu süreç ayrıca üretim otomasyonunu ve sürekliliğini garanti ediyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

ODTÜ İngilizce Öğretmenliği öğrencisi.