Hamburg Açık Kaynak Kullanmayı Seçti

2017 yılında Almanya’nın Münih şehri yönetimi kamusal bilgisayarlarda GNU/Linux kullanmaktan vazgeçti. Alınan karar doğrultusunda 20.000’e yakın bilgisayar GNU/Linux’tan Windows 10 işletim sistemine çevrildi. Fakat geçtiğimiz ay içinde yönetim bu kararından döndü ve “Windows Linux gibi değil” açıklamasında bulundu. Bugün ise yine Almanya’da yer alan Hamburg şehri yönetimi işletim sistemlerini GNU/Linux ya da herhangi bir açık kaynak alternatifine çevireceğini açıkladı.



Yönetim Microsoft’tan açık kaynak alternatiflere yapılacak bu değişimin yanında bir çok kolaylık getireceğini ön görüyor. Açık kaynak bir işletim sistemi sayesinde hem lisans ücretlerinden kurtulacak hem de daha kontrol edilebilir bir sisteme sahip olacaklar. Ülkedeki diğer şehir yönetimleri bu hareketten sonra değişim konusunu gündemlerine aldıklarını açıkladı.

Yeşiller ve Sosyal Demokratların (SPD) koalisyonu altında yönetilen şehirde bugün açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada Yeşiller “Microsoft’tan uzaklaşma evresine girmiş bulunmaktayız. Açık kaynak ürünlere daha fazla önem verilmesi gerekiyor.” ifadelerine yer verildi. Koalisyonun diğer tarafı SPD ise “Hedefimiz dijital egemenlikte diğer yönetimlere rol model olmak. Tek taraflı bağlılık olmasına karşıyız” açıklamasında bulundu.

Schleswig-Holstein eyaleti (içinde Hamburg’u da barındıran eyalet) ise bu harekete olumlu tepkiler yağdırdı. 2018 yılında açık kaynağa destek verme kararı alan yönetim işletim sistemini bugün değiştirmeye karar verdi.

Hamburg yönetimi yapılacak bu dönüşümün kapsamlı bir dönüşüm mü yoksa kısmi bir dönüşüm mü olacağı konusunda net bir bilgi henüz vermedi. Kapsamlı bir dönüşüm olursa bu geçiş işlemi biraz uzun sürecek gibi görünüyor.

Yönetim işletim sisteminin yanı sıra diğer lisanslı ürünleri de açık kaynağıyla değiştirme niyetinde. Microsoft Office ürünlerinin açık kaynak alternatifi olan LibreOffice ile değiştirileceği düşünülüyor.

Diğer Ülkelerde de Geçişler Yaşanmakta

pardus
TÜBİTAK tarafından geliştirilen GNU/Linux dağıtımı Pardus

Açık kaynak ürünler kullanmanın çok daha yararlı olacağını düşünen tek hükümet Hamburg ya da Münih yönetimi değil. Daha önceden ülkemiz de dahil olmak üzere devlet destekli GNU/Linux dağıtımları üretildi. Ülkemizde geliştirilen bu dağıtıma Anadolu parsından gelen Pardus adı verildi. Kendi açık kaynak dağıtımlarını geliştiren başlıca ülkeler ise:

  • Kuzey Kore – Red Star OS
  • Küba – Nova

Bununla birlikte bazı ülkeler kendi GNU/Linux dağıtımlarını geliştirme aşamasındalar. Bu ülkeler ise:

  • Rusya – Astra linux
  • Çin – Kylin Linux
  • Güney Kore – HamoniKR OS

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Özgür Doğan (Okunuşu: Özgür Do:an) : Teknoloji içerikleri yazmayı ve okumayı seven kişi, kimse, topluluk.