Facebook Kullanıcı Verilerini Yine Koruyamadı!

İnsanlar günümüzde sosyal medyada çok fazla vakit geçirmekte. Belirli platformlarda günlük bilgilerini herkese açık ya da belirli şekilde kısıtlı olarak paylaşmaktayız. Yani bu tarz sosyal medya platformları veri yığınlarımızdan oluşan mecralar haline geldi. Tabii ki de bu verilerin kişisel haklar nedeniyle paylaşılması ve belirli sınırlar dışında 3. parti uygulamalar tarafından kullanılması yasak. Çoğu uygulama ve sosyal medya platformu bu konuda sıkı politikalara sahiptir. Fakat öyle bir firma var ki veri mahremiyetine belki de en fazla dikkat etmesi gereken ama ismi manşetlerden bir türlü düşmeyen, Facebook. Facebook, kullanıcı verilerini korumakta zorluk yaşayan firmaların belki de başında geliyor.



Facebook 2018 yılında kullanıcılarının verilerini siyasi danışmanlık şirketleri tarafından paylaşmakla suçlanmıştı. Hatta bu iddia o kadar ciddiydi ki verileri paylaşılan kullanıcı sayısının 87 milyonu bulduğu tahmin ediliyordu. Bu neden Facebook CEO’su Mark Zuckerberg bir ara mahkeme salonuna bile girmişti.

zuckerberg-mahkeme

Bugün ise Facebook blog sayfasında yazılan bir makaleye göre Facebook, bazı 3. parti uygulamaların gizlilik politikalarını ihlal ederek kullanıcı verisi aldığını kabul etti. Şu anlık bunun bilerek yapılan bir şey olmadığını, bir hatanın buna neden olduğunu da eklediler.

Facebook Kullanıcı Verilerini Tehlikeye Atan Sorunu Giderdi

Sosyal medya devi, yaklaşık olarak 5.000 üçüncü parti uygulama geliştiricisinin, son 90 gün aktif olmayan, uygulamayı kullanmayan kullanıcıların verilerini aldıklarını duyurdu. Facebook, gizlilik politikalarına göre 90 gün aktif olmayan kullanıcılarının verilerinin paylaşılması yasak.

Bu yasak tam olarak şöyle işlemekte, eğer bir uygulamaya Facebook hesabınız ile kaydolur ve giriş yaparsanız 3. parti yazılımlar sizin onayınız doğrultusunda belirli verilerinize erişebilir. Eğer o uygulamaya Facebook hesabınızdan 90 gün giriş yapmazsanız Facebook gizlilik politikaları gereğince, 3. parti yazılımlar sizin verilerinize Facebook’tan erişemiyorlar.

Facebook-data-privacy

Bu olay Facebook gizlilik politikasına aykırı olduğu için kullanıcılar tarafından Facebook bir kez daha veri mahremiyeti konusunda eleştiri yağmuruna tutuldu. Şirket tam olarak kaç kişinin etkilendiğini doğrulamasa da üçüncü taraf yazılımların elde ettiği verilerin içerisinde e-posta adresleri, doğum günleri, cinsiyet ve konuşulan dil gibi verilerin olabileceğini söyledi.

Facebook yetkilisi yaptığı açıklamada “Yaptığımız hata ile 90 gün boyunca herhangi bir aktiflik belirtisi göstermeyen kullanıcıları neredeyse unuttuk. Fakat sorunu tespit ettikten bir gün sonra hemen çözdük. Araştırmaya devam edeceğiz ve bu konuda oldukça şeffaf olacağız” ifadelerini kullandı.

Bu olay her ne kadar çözüme ulaşsa da paylaşılan onca veri, iş işten geçti dedirtmekte. Ayrıca bu olay kullanıcılar tarafında Facebook’a olan güveni biraz daha sarstı.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Özgür Doğan (Okunuşu: Özgür Do:an) : Teknoloji içerikleri yazmayı ve okumayı seven kişi, kimse, topluluk.