Facebook Algoritması Sağlık Alanında Yanlış Bilgiler Veriyor

Teknoloji devi Facebook’un sahte haberler ve propagandayla mücadele etme konusundaki çabalarına rağmen sosyal ağ, sağlık alanında yanlış bilgilerin 3,8 milyar kez görüntülenmesini sağladı. Seçim özgürlüğünü ve dezenformasyonu (yanlış ve doğruluğu belli olmayan kasıtlı bilgi) inceleyen küresel vatandaş hareketi olan Avaaz’ın yeni raporuna göre, Facebook algoritması kullanıcılarına sağlık alanında yanlış bilgiler veriyor ve bu içerikleri göstermeye devam ediyor. Yine rapora göre bu tür yanlış bilgiler içeren web siteleri, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve CDC (Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) gibi gibi sertifikalı sağlık kuruluşlarının sitelerine göre neredeyse 4 kat daha fazla görüntülenme aldı.



Facebook, bu yılın başlarında, COVID-19 ile ilgili dezanformasyonu ortadan kaldırırken bunları engellemek adına birçok çalışma yaptı. Fakat şirketin bu çalışmaları pek de faydalı olmadı. Avaaz sağlık sorunlarıyla ilgili yanlış bilgilerin Nisan 2020’de 460 milyon, geçen yıl ise 3,8 milyar görüntülendiğini keşfetti.

New York Üniversitesi de geçtiğimiz hafta Facebook’un bu konulardaki performansı ile ilgili bir rapor yayımlamıştı. Bu veriler, 2,7 milyar kullanıcıya sahip olan Facebook’un platformda yaygın dezenformasyon ve propagandayı kontrol edemediğinin büyük bir kanıtı. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, son zamanlarda QAnon komplo teorisiyle ilgili hesapları kaldırarak defalarca bu tarz durumları kontrol altına aldığını dile getirdi. Fakat Facebook algoritması, duygusal içerikle etkileşimi teşvik etmek için tasarlandığından ve platformun geniş içeriği sebebiyle kullanıcılarına yanlış bilgiler veriyor.

Facebook ve Yanlış Haberlerle Mücadele

Son yıllarda, Avaaz Facebook’u yanlış haberleri engelleme konusunda daha agresif adımlar atması için ikna etmeye çalışmaktaydı. Avaaz , seçim dezenformasyonu, Fransa’daki Sarı Yelek protestoları ve İspanya seçimleri hakkındaki raporları da yayımladı. Raporlarda Avaaz, Facebook’un platformunda hesapları kaldırarak veya politikaları değiştirerek ele aldığı ihlalleri ortaya çıkardı.

Bu yılın başlarında ise Avaaz Facebook’u COVID-19 hakkındaki yanlış bilgiler konusunda uyardı. Facebook ise duruma el attı ve kullanıcılara geriye dönük bilgiler de dahil olmak üzere uyarılar çıkarmaya başladı. Avaaz araştırmacısı Luca Nicotra açıklamasında düzeltme çabalarının umut verici olduğunu, ancak yine de etkili olamayacak kadar küçük ve düzensiz kaldığını söyledi.

Avaaz çalışmalarında Facebook’un çabalarının minimum düzeyde olduğunu belirtti. Örneğin, Facebook tarafından tespit edilen sağlıkla ilgili yanlış bilgilerin yalnızca %16’sı bir uyarı etiketi almıştı. Diğer %84’ü etiketsiz bir şekilde yaygın olarak görüntüleniyordu.

Facebook gibi önemli sosyal medya araçlarında bu tarz yanlış bilgilerin dolaşması, aldıkları olağanüstü trafikten dolayı büyük sorunlara yol açabilmekte. Umuyoruz ki en yakın zamanda bu konularda daha önemli adımlar atarlar.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Özgür Doğan (Okunuşu: Özgür Do:an) : Teknoloji içerikleri yazmayı ve okumayı seven kişi, kimse, topluluk.