Deepfake En Ciddi Yapay Zeka Destekli Suç Tehdidi Seçildi

Yayımlanan bir rapora göre “Deepfake” yapay zekanın endişe veren potansiyel suç tehditlerinin başında geliyor. UCL (University College London) bilim adamları tarafından endişe sırasına göre 20 farklı yapay zeka destekli suç sıralandı. Bu suçların başında ise “Deepfake” olarak adlandırılan sahte videolar geliyor.



Yapay zeka çok farklı şekillerde suç aracı olarak kullanılabilir. Bu listedeki diğer suçlar da kulağa oldukça endişe verici gelebiliyor. Listede en önemli beş yapay zeka destekli suç şu şekilde sıralandı: sürücüsüz araçların silah olarak kullanılması, kimlik avı, yapay zeka tarafından yazılan sahte haberler, yapay zeka kontrollü sistemlerin bozulması ve yapay zekanın şantaj amaçlı veri toplaması suçları. Fakat Deepfake, listenin ilk sırasında yer aldı.

Bunun sebebi ise, insanların artık zamanlarının çoğunu çevrim içi ağlarda geçirmesi ve Deepfake videoların kolay kolay anlaşılamıyor olmasıdır. Bu şekilde birçok Deepfake video bulunuyor ve videoların tespit edilip kaldırılması oldukça zor. Deepfake aracılığıyla insanlar çeşitli şeylere inandırılarak şiddete, terörizme ve daha birçok suça itilebiliyor. Aynı zamanda kurumlar için itibarsızlaştırmaya yönelik de kullanılabiliyor. Daha önceki zamanlarda da bazı ülkelerde, siyasi olarak birçok başkanın sahte videoları paylaşılmıştı ve milyonlarca insan tarafından izlenmişti.

Raporun Detayları

deepfake

UCL araştırmacıları, önümüzdeki 15 yıl içerisinde yapay zekanın kullanılacağı potansiyel suçları dört kritere dayanarak sıraladı. Suçların neden olabileceği zarara, cezai kar ve suç potansiyeline, suçu gerçekleştirmenin kolaylığına ve durdurulmasının zorluğuna bakarak endişe sırasına göre suçları; çok endişe verici, orta derecede endişe verici ve az endişe verici olarak sınıflandırdılar. Bu sıralamalar yapay zeka konusunda uzman 31 kişi tarafından gerçekleştirildi. Katılımcılar özel sektör, akademi, hükümet, polis merkezleri ve devletin güvenlik kurumları arasından seçildi.

UCL tarafından sıralanan çok endişe verici suçların neler olduğuna yukarıda değindik. Orta derecede endişe veren suçlar ise, hileli şekilde “AI” olarak etiketlenmiş ürünlerin ve hizmetlerin satışını içeriyor. Buna örnek olarak güvenlik taramaları verilebilir. Az endişe duyulan suçlarda ise yapay zeka destekli takipler, sahte sanat eserleri, hırsız robotlar vb. suçlar yer alıyor. Hırsız robotlar kulağa az endişe verici olarak gelmiyor olsa da yenilmesi kolay oldukları için yakın zaman içerisinde büyük sorunlara neden olmaları beklenmiyor.

UCL Bilgisayar Bilimleri’nden Dr Matthew Caldwell’a göre (raporun ilk yazarı), geleneksel çoğu suçtan farklı olarak dijital ortamdaki suçlar kolayca paylaşılabilir, tekrarlanabilir hatta satılabilir. Böylece suç bir hizmet olarak sunulabilir.

“Deepfake” hakkında daha fazla bilgi edinmek için Deepfake Nedir? yazımıza göz atabilirsiniz.

 

 



Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Bilgisayar mühendisliği öğrencisi ve teknoloji takipçisi.